top of page

Dom z CLT panelov

Aktualizováno: 13. 6. 2023

Novodobá výstavba kladie veľký dôraz na ekologickosť stavebných materiálov. Aj v našom ateliéri sme sa rozhodli navrhovať stavby, ktoré rešpektujú životné prostredie a vyhovujú súčasným kritériám. Preto radi odporúčame našim klientom stavať domy z CLT panelov. Povedzme si viac, o čo vlastne ide.


CLT = Cross Laminated Timber = krížom lepené drevo


Hotový dom z CLT panelov v Hornej Mičinej, realizovaný podľa nášho návrhu.


Dom z CLT panelov je vlastne drevený, montovaný, suchý a rýchlo postavený dom, ktorý je zároveň prírodný a ekologický – ideálny na stavbu nízkouhlíkového a pasívneho štandardu.

CLT panel je stavebný materiál, ktorý sa vyznačuje tvarovou stabilitou. Ide v podstate o drevenú dosku, vyrobenú z kolmo na seba lepených vrstiev masívneho dreva. Panely majú vynikajúce tepelnoizolačné i konštrukčné vlastnosti. Lepenie sa vykonáva ekologickými lepidlami bez obsahu formaldehydu. CLT dosky sú relatívne ľahké, pevné, vzduchotesné, odolné voči plesniam aj voči požiaru. Samotná konštrukcia je bez tepelných mostov.

CLT panely majú využitie ako nosná konštrukcia domu, ale aj ako viditeľný vnútorný povrch stien či stropov. Vďaka krížovému laminovaniu tvoria pevný a stabilný produkt, využiteľný tak vo zvislých ako aj vodorovných konštrukciách.


Náš najnovší (ešte nerealizovaný) návrh domu z CLT panelov, ktorý sme vytvorili pre klienta z Hronseku.


Nezanedbateľnou výhodou stavby domu z CLT panelov, oproti iným druhom stavieb, je rýchlosť. Panely sa totiž vyrobia vopred, pred samotnou montážou. Keďže CTL steny sú v porovnaní s bežnými stavebnými materiálmi tenšie, stavba z CLT panelov vám navýši celkovú úžitkovú plochu stavby. Na porovnanie - pri bežnom type stavby získate oproti murovanému domu až 8 m² naviac – čo sa približuje k výmere extra izby! Obzvlášť je to zaujímavé na stiesnených pozemkoch, na ktoré sa väčší dom jednoducho nezmestí. A pokiaľ bývate v prenájme, rýchlosťou výstavby ušetríte napríklad aj náklady na nájomnom.


Realizácia nášho návrhu domu z CLT panelov, ktorá práve prebieha v rakúskom Hainburgu.


CLT panely sa vyrábajú vo výrobných halách presne na mieru. Plnostenný konštrukčný prvok sa spracováva presne podľa projektovej dokumentácie - vyrežú sa otvory pre okná a dvere a v prípade požiadavky sa vyfrézujú rozvody a otvory pre elektrinu, vodu a pod. Panely vám privezú na miesto stavby už kompletne narezané, montáž je rýchla. Dom z takýchto panelov nemusí stáť na mohutných betónových základoch. Je možné namontovať ho aj na pätky alebo zemné vruty.

K cenovej dostupnosti by sme povedali asi toľko: cena materiálu za m³ je pomerne vysoká a stavba si vyžaduje vysokoodbornú montáž profesionálmi. Avšak títo profesionáli sú na stavbe niekoľko dní, namiesto celých mesiacov pri stavbe murovanej. V každom prípade je samotná nosná konštrukcia iba zlomkom celkovej ceny za novú stavbu. Ostatné procesy sú rovnaké ako pri klasických domoch. Výsledok je presne očakávateľný – na rozdiel od murovanej stavby, ktorá častokrát závisí od tvorivosti murára.

CLT panely patria aktuálne medzi TOPku v montovaných domoch. Okrem všetkých výhod, ktoré sme vymenovali vyššie, sú aj „voňavé“, zdravé a pekné pre oko. Navyše je stavba kvalitná s veľmi dlhou životnosťou. Jednoducho skvelá investícia, ktorá sa vám mnohonásobne vráti.


Náš návrh rodinného domu z CLT panelov v Detve. Dom bude zanedlho hotový.


Prečítajte si ďalšie naše BLOGY o domoch z CLT panelov:

106 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page