top of page

Stodola look v Detve

Na začiatku bola záhrada vo svahu. Pozemok neďaleko centra Detvy, ale zároveň akoby „na dedine“ určite stál majiteľom za tú námahu, popasovať sa s ich záhradným „kopcom“ a vytvoriť z neho terasovitý dvor. Tento rodinný dom je jednoznačne dôkazom, ako šikovne a prakticky sa dá svahovitý pozemok využiť na plnohodnotné rodinné bývanie.


Prvou požiadavkou zhotoviteľa na stavbu bolo: drevostavba. Okrem toho, že zadávateľ je zároveň aj staviteľ, ktorý stavia drevodomy, bolo jasné, že aj ten jeho bude z dreva. Na realizáciu svojho ekodomu si vybral kvalitné materiály – CLT panely. Dom je zateplený drevovláknitou izoláciou, a tak spĺňa všetky štandardy Á-čkového domu. Tento materiál nielenže zabráni úniku tepla zvnútra domu, ale zároveň uchráni vnútorný priestor pred prehrievaním. Kúrenie riešené tepelným čerpadlom spolu s riadeným vetraním rekuperáciou dáva majiteľom vysoký štandard s minimálnou požiadavkou na údržbu a starostlivosť.

Na začiatku sa zhotoviteľ rozhodoval medzi viacerými architektonickými návrhmi a nakoniec si vybral atypicky lomený dom s orientáciou na západ. Túto orientáciu si majiteľ vybral s vedomím, že západne orientovaný dom možno nie je úplne najšťastnejším riešením, no v tomto prípade si potreboval zachovať určité súkromie zo strany východnej. Zaujímavosťou domu je nepochybne aj kombinovaná strecha – jednu časť tvorí strecha sedlová, druhú rovná „zelená“ strecha.

Rozľahlý dom so zastavanou plochou takmer 200 m² poskytuje dostatok priestoru pre pohodlný život veľkej rodiny. Spálňa, tri detské izby s veľkými oknami, dve kúpeľne, kuchyňa s jedálňou a s priamym vstupom na terasu, obývacia izba spojená s herňou a malou terasou, pivnica, komora a technická miestnosť – to je dom, ktorý poskytne všetkým členom rodiny dostatok priestoru nielen na súkromie, ale aj na spoločné chvíle.

Vraví sa, že srdcom domu býva kuchyňa a možno to platí aj pre majiteľov tohto domu. Pre našich architektov však srdcom stavby bol obývací priestor s otvoreným stropom. Táto časť domu bola veľkou výzvou aj pre statika. Keďže majiteľ nechcel mať v strope zabudované žiadne trámy, statik navrhol vytvoriť tuhý oceľový rám, ktorý drží celú miestnosť pohromade. Obývačka je jedinou izbou v dome, ktorá poskytuje výhľad na južnú stranu a vďaka šikmej streche poskytne užívateľom úplne iný zážitok z priestoru. Tento otvorený strop vo vás možno vyvolá prvý dojem, že ste sa ocitli v prerobenej stodole, no ale priznajte si, nechceli by ste si aj vy na chvíľu posedieť v takejto modernej „stodole“? Samozrejme, keď bude úplne dokončená. Alebo deti by sa určite rady zahrali v originálnej herničke, ktorá bude súčasťou obývacej izby.

Pozemok s veľkosťou cca 1000 m² dáva majiteľom veľa možností, ako ho využiť. Či už si tu postavia bazén, minifutbalové ihrisko alebo ho využijú na „oráčinu“ so zemiakmi, to je už len na nich. A všetko chce svoj čas. Doteraz majú naši stavitelia za sebou obrovský kus práce. A najmä, obrovský kus spolupráce s nami – architektmi. Ďakujeme a tešíme sa dokončený ekodom!


Autorka štúdie: architektka Mirka Tornyosová





23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page