top of page

Zrekonštruovať alebo postaviť nové?

Aktualizováno: 10. 5. 2023

Mnoho ľudí tvrdí, že je jednoduchšie niečo nové postaviť, ako niečo staré zrekonštruovať. Určite je na tom kus pravdy. Nie každý má však pozemok a podmienky na novostavbu, takže niekedy nemáme na výber a ak máme starý dom a chceme pekne bývať, musíme sa pustiť do renovácie.


V tomto prípade sme robili návrh rekonštrukcie dvojpodlažného podpivničeného domu z päťdesiatych rokov, ktorý stojí v jednej bratislavskej mestskej časti. Každá rekonštrukcia si vyžaduje viac či menej práce, ale pri tejto konkrétnej renovácii si museli majstri doslova a do písmena vyhrnúť rukávy a pustiť sa do rozsiahlej rekonštrukcie. Z pôvodného (bez preháňania môžeme povedať – trochu strašidelného) domu, zostali len holé múry. Nanovo sa robia rozvody elektriny, kúrenia, vodovodné trubky, odpadové rúry, bude sa dvíhať časť strechy a, samozrejme, vymení sa strešná krytina.


Pôvodný stav a prebiehajúca rekonštrukcia - pivnica a schodisko

Pôvodný stav a prebiehajúca rekonštrukcia - úpravy na všetkých troch podlažiach

Menila sa aj dispozícia miestností. Pôvodne nevyužitý priestor v suteréne sa možno v budúcnosti využije ako byt pre návštevy. Na prvom nadzemnom podlaží (1NP) bude veľká spojená obývačka s kuchyňou a jedálňou a okrem toho je tu naplánovaná jedna detská izba. Ďalšia detská izba a dve spálne so šatníkom budú umiestnené na druhom nadzemnom podlaží (2NP), ktoré vznikne aj vďaka demontáži a nadvihnutiu polovice sedlovej časti krovu. V celom dome budú tri kúpeľne. Úžitková plocha všetkých troch podlaží bude mať viac ako 220 m².


Takto by mal vyzerať nový interiér!

Momentálne sú vybúrané staré priečky a stavajú sa nové. Výmena a zväčšenie okien príde na rad v druhom kole. Potom sa začnú nahadzovať nové omietky, ktoré celý priestor presvetlia.


Veľkou devízou tohto domu je nepochybne lokalita. Možno práve preto sa majitelia pustili práve do rekonštrukcie namiesto toho, aby si postavili nový dom niekde v satelitnom mestečku. Nuž, stavili teda na blízkosť a dostupnosť inštitúcií a na menšie náklady na dopravu - čím vlastne svojou troškou prispejú aj k ochrane životného prostredia. 😊 A istotne využijú aj krásnu záhradu s vinohradom... A síce je na tomto dome roboty ako na menšom kostole, sme presvedčení, že výsledok bude stáť za to!


Autorka štúdie: Mirka Tornyosová, návrh interiéru: Lena Marchuk




53 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page