top of page

Unikátny „krtkodom“

Aktualizováno: 27. 10. 2023

Dom, ktorý vám predstavujeme, je z väčšej časti zasadený do svahu, preto sa takýto dom nazýva „krtkodom“. Viditeľné sú z neho len dve steny. Toto riešenie „vsadeného domu“ je svojim spôsobom unikátne.

Naši investori sú radi, že dom postavili aj napriek počiatočným komplikáciám. Dom bol totiž pôvodne navrhnutý inak – do „L-ka“. Všetko bolo pripravené na realizáciu, stavebné povolenie hotové, stavbári nachystaní, keď pri kopaní prvého základu narazili na kábel mobilného operátora, o ktorom, zdá sa, nikto nevedel. Tento problém sme s investorom promptne vyriešili. Z prvotného šoku sme pristúpili k úprave návrhu z pôvodného „L-ka“ na obdĺžnikový a takisto sme dom posunuli. Nájdený kábel tak ostal neporušený a nezastavaný. Majitelia sú však aj s druhou verziou svojho krtkodomu veľmi spokojní. A my sme zasa vďační za úžasnú spoluprácu a za možnosť podieľať sa na tomto projekte.


Dom má svoju špecifickú atmosféru. Tým, že stojí v málo zastavanej oblasti obce, majú klienti postarané o ticho a pokoj. Príroda okolo je krásna a architektúra domu ju nijako nenarúša, ale skôr obohacuje. Je to trvalo udržateľné bývanie v úzkom prepojení s prírodou.



Severná strana domu je zasadená do terénu. Veľké nároky boli kladené najmä na hydroizoláciu, aby svah za domom nerobil majiteľom nijaké problémy. Inak plní hlina, ktorá kryje dom z dvoch strán, veľmi dobrú izolačnú funkciu. V lete dom ochladzuje a v zime zasa pomáha udržovať teplo. Takýto dom zabezpečuje nízke prevádzkové náklady a je udržateľný. Okrem realizačných nákladov sú pri trvalo udržateľnej architektúre dôležité aj náklady na prevádzku domu. Krtkodom má menšie požiadavky na inštaláciu techniky na vykurovanie a chladiace zariadenia nie sú vôbec potrebné. Možno si poviete, že je to pekná teória, ale naši investori svoj krtkodom už nejaký čas testujú a o jeho vynikajúcej klíme sa presvedčili aj v praxi. V lete je v ich dome príjemne bez akéhokoľvek chladenia a v zime zasa dokurujú malým tepelným čerpadlom.


Dennú a nočnú zónu tvoria štyri priestranné miestnosti, plus kuchyňa s jedálňou, komorou, technickou miestnosťou, kúpeľňou a toaletou. Obytný priestor bude najmä v lete zväčšený terasou o 35 m². To, že majú majitelia blízko k ekológii, je viditeľné aj vo vnútri domu. V celom dome sú totiž hlinené omietky s veľmi peknými prírodnými ornamentmi.



Investori vsadili na vegetačnú strechu – časť so zemným substrátom a časť so štrkovým zásypom. Na strechu umiestnili okrem fotovoltických panelov a troch užitočných svetlíkov aj vyvýšené záhony so zeleninou a lavičku s výhľadom na les. Orientácia obytných miestností je na juh a aj vstup do domu sa nachádza na južnej strane. Takmer celá južná strana domu je presklená, čím sa celý dom nielen dokonale presvetľuje, ale v zime aj príjemne prehrieva. V lete zabezpečuje týmto oknám vhodné tienenie presahujúca strecha a vhodne zvolené žalúzie.


Autori štúdie: Mirka a Tomáš Tornyosovci

63 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page