top of page

Pracovňa v podkroví

Aktualizováno: 5. 6. 2023

Možno to poznáte aj vy. Máte jedno dieťa, potom druhé a niekto aj ďalšie a ďalšie a zrazu je vám v dome akosi tesno. Toto sa stalo aj našim klientom. Najschodnejšou, najekologickejšou a finančne najdostupnejšou možnosťou, ako priestor v dome rozšíriť, bolo zobytnenie podkrovia. Tento priestor má síce svoje nedostatky, no jeho kompletnou rekonštrukciou investori získajú extra priestor vhodný na zriadenie pracovne, keďže sa im zmenili pracovné podmienky z „office“ na „homeoffice“.


Starší dom z osemdesiatych rokov v Bratislave poskytuje svojim majiteľom všetko, čo potrebujú – pohodlie a zázemie, dobrú dostupnosť do školy i práce, len toho priestoru akoby s pribúdajúci deťmi ubúdalo. Okrem ďalších detí sa majiteľovi naskytla možnosť práce z domu a tu nastala otázka, kde zriadiť pracovňu. Najrozumnejším riešením sa tu zdalo zrekonštruovať nevyužívanú podkrovnú časť. Zásah pomerne veľký, keď sa pozriete na to, v akom stave bol podkrovný priestor pred rekonštrukciou, ale takéto doplnenie priestoru v jestvujúcej stavbe v meste je zároveň najekologickejším spôsobom riešenia.


Na porovnanie - pôvodný stav a naša vizualizácia.

Spomínali sme, že tento priestor má aj nedostatky. Asi najväčším z nich je príliš nízka prechodová chodbička. Človek menšieho vzrastu ňou síce prejde bez problémov, no niekto vyšší sa už bude musieť zohnúť. Skúšali sme investorov nahovoriť na zmenu dispozície schodiska vedúceho do podkrovia, aby sa doňho vstupovalo v inej časti, ale keďže by to predražilo už aj tak pomerne nákladnú prestavbu, túto možnosť sme boli nútení z návrhu vypustiť.


Podľa požiadavky klienta sme sa zamerali na škandinávsky štýl. Dominujú farby šedá a biela, nájdete tu okrem pracovného kútika a knižnice aj miesto na oddych. Časť atypicky riešeného podkrovného priestoru, ktorý bude slúžiť ako skriňa alebo úložný priestor, sme presklili posuvnými dverami.


Ďalšou požiadavkou klienta bolo „zrecyklovanie“ nábytku, ktorý už v dome majú. Preto je v našom návrhu „nábytková“ všehochuť. S novým nábytkom by to možno vyzeralo ešte lepšie, ale kvitujeme, že majitelia sú zameraní na ekológiu a veľmi radi sme pre nich vytvorili návrh z kusov nábytku, ktorý sme mali k dispozícii. A možnože, keby sme vám to neprezradili, ani by ste si to nevšimli 😊

Tešíme sa na zrekonštruované podkrovie.


Návrh interiéru: Lena Marchuk

43 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page