top of page

Poďme spoločne znižovať uhlíkovú stopu

Uhlíková stopa - to nie je stopa od topánky... je to zásah, ktorý po sebe zanechávame našej planéte. Všetci! Ja, Vy, my všetci. Uhlíková stopa nie je nič, čím by sme sa mohli pochváliť, ALE môžeme sa pochváliť aspoň tým, že uhlíkovú stopu, ktorú svojím konaním vytvárame, znižujeme.

Sú určité každodenné činnosti, ktoré ovplyvňujú životné prostredie. Je to množstvo emisií uvoľnených do atmosféry s priamym dopadom na podnebie planéty. Keď sa chceme správať ekologicky, keď nám záleží nielen na našom bezprostrednom okolí, ale aj na stave ekosystému celej planéty, tak sa musíme zamýšľať nad svojím konaním. Pretože aj tá malá časť, ktorú môžeme ovplyvniť, v konečnom dôsledku ovplyvní celok.

Takže – uhlíková stopa. Čo to vlastne je? Uhlíková stopa sa uvádza ako ekvivalent oxidu uhličitého. V priemere jeden človek za rok vyprodukuje približne 5 ton CO2. Deje sa tak pri všemožných činnostiach... Niektoré ovplyvňujú produkciu oxidu uhličitého viac, iné menej. Čo tak preferovať práve tie činnosti, ktoré vytvárajú čo najmenšiu uhlíkovú stopu? Aj malými zmenami sa dá uhlíková stopa znížiť. Poďme sa pozrieť na zopár príkladov...


Množstvo CO2 dokážem ovplyvniť aj tým:

- ako chodím do práce, aký druh dopravného prostriedku používam,

- čím si svietim,

- ako, kde a čo jem,

- tým ako bývam, z akých materiálov mám bývanie a takisto kde bývam, čím bližšie k práci, tým lepšie,

- tým, čo nakupujem...

Tých spôsobov je naozaj veľa...každý z nás sa môže zamerať na to, v čom má možnosť ovplyvniť svoje ekologické konanie.


Mojou osobnou snahou pri znižovaní uhlíkovej stopy je napríklad to, že jazdím na elektromobile, bývam v dome, ktorý je postavený v pasívnom štandarde a z ekologických materiálov, recyklujem nielen odpad, ale napríklad aj nábytok či oblečenie. A čo je dôležité povedať, o znižovanie uhlíkovej stopy sa snažím nielen vo svojom súkromnom, ale aj vo svojom pracovnom živote. Snažím sa o praktické a zmysluplné využitie „frázy“: „žiť a pracovať udržateľne“.


To, že separujeme odpad nielen doma, ale aj v práci, to je úplne samozrejmé... My v našom ateliéri sa však snažíme predsa len o čosi viac – snažíme sa našim klientom prinášať riešenia, aby pri stavbe vyprodukovali čím menej CO2. Ako? A dá sa to vôbec? Áno, dá. Napríklad už len tým, že si nevyberiete stavbu murovanú, ale napríklad drevenú. Dom z CLT panelov je výborným riešením ekologickej stavby. Alebo ponúkame na výber dom z konopného betónu. Veľmi dobrou alternatívou ekobývania je aj (pokiaľ to umožňuje pozemok) aj takzvaný „krtkodom“, teda dom z väčšej časti zapustený do svahu. Dôležité je aj to, aby ste čo najlepšie využili možnosti svojho pozemku...


Trvalo udržateľný rozvoj je najmä o využívaní nových technológií tak, aby čo najmenej poškodzovali životné prostredie. A dá sa to aplikovať aj na oblasť projektovania a výstavby. Takže, ak aj vy patríte medzi "eko" zmýšľajúcich ľudí, sú tu práve pre vás "eko" zmýšľajúci architekti.


Ing. arch. Tomáš Tornyos / TORNYOS ARCHITECTS




29 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page