top of page

Pasívny drevodom - vzácne skĺbenie dizajnu a funcionality

Aktualizováno: 9. 11. 2023

Tento montovaný drevodom sa nachádza uprostred krásnych podpolianskych vrchov. Je moderný, je drevený, je ekologický a ešte k tomu aj pasívny. Na prvý pohľad je to „obyčajný“ jednopodlažný obdĺžnikový dom so štyrmi obytnými miestnosťami. Je to však dom, pri ktorom sa snúbi moderný dizajn s najmodernejšími technológiami, a najmä - je to drevodom s visačkou “PASÍVNY“. Čo to vlastne znamená? O nízkoenergetických domoch sa dnes hovorí úplne bežne, o pasívnych o niečo menej. Možno je to z dôvodu vyššej počiatočnej investície, ktorá sa však majiteľom určite vráti, keďže pasívny dom je unikátny práve energetickou nenáročnosťou.

Okrem počiatočnej investície si pasívny dom vyžaduje vyššie nároky aj z hľadiska projekčnej prípravy. Pri vypracovaní projektu pasívneho domu je potrebné klásť väčší dôraz na vypracovanie konštrukčných detailov s vylúčením tepelných mostov a netesností. A aby bola realizácia pasívneho domu úspešná, v neposlednom rade je dôležitá odborná realizácia, a to bez akýchkoľvek odchýlok od projektovej dokumentácie. Ako sa nám to všetko podarilo? Odpoveďou je vynikajúca spolupráca. V prípade tohto domu to skutočne fungovalo – od majiteľa, cez architektov, až po samotnú realizáciu stavebnou firmou.

Vôbec to nepreženieme, keď povieme, že v tomto prípade išlo o spoluprácu so vzácnym klientom. Klient mal požiadavku na technologicky vyspelý, ale zároveň jednoduchý dom, mal vysoké nároky na dizajn a funkcionalitu, mal svoju predstavu, ale zároveň si od nás nechal aj poradiť. Čo sa týka realizácie stavby a ostatných dodávateľov, tu majiteľ vsadil na lokálnosť a svoju stavbu zveril do rúk miestnym firmám. O samotnú realizáciu sa postarala firma HOLZHAUS, ktorej mottom je „stavať ekologicky a udržateľne z prírodných materiálov,“ a najmä stavať kvalitne, aby sa ich dobré meno šírilo aj samé. Drevenohliníkové okná MINTAL integral, pre ktoré sa majiteľ rozhodol, boli dobrou voľbou nielen kvôli vysokej kvalite a bezúdržbovosti, ale aj jednoduchej estetike. S takýmto druhom stavby sú maximálne zladené.

Keďže ide o pasívny dom, je samozrejmé, že orientácia obytných miestností smeruje na juh. Vykurovanie je tu riešené malým tepelným čerpadlom značky Nilan, ktoré slúži na preklenutie počas sychravých zimných dní a v lete zasa plní funkciu ochladzovania. Vykurovanie je doplnené riadeným vetraním s rekuperáciou. Keďže majiteľ v budúcnosti ráta aj s inštaláciou fotovoltických panelov na streche rodinného domu, bola k tomu vykonaná aj potrebná predpríprava.

A čo sa týka „vizáže“ samotného domu – zvonku je to klasický drevodom. Zvnútra je väčšina stien ponechaná ako pohľadový CLT panel, spoje dosiek sú pretmelené, prebrúsené a budú napustené olejom s bieliacim efektom, ktorý ponechá prirodzenú textúru dreva. Drevené deliace steny sú opláštené sadrovláknitými doskami a sú takisto biele. Rodinný dom má šikmú pultovú strechu nad obývačkou a kuchyňou, ktorá dovoľuje vytvoriť vysoký vzdušný priestor v tej najzaujímavejšej - dennej zóne. Nad zvyškom domu je plochá strecha. Obe strechy sú tzv. „zelené“ s trávnatým porastom. K domu patrí aj garáž s prístreškom, tie však nie sú s domom stavebne spojené. Vďaka nim je pri rodinnom dome možné pohodlne zaparkovať tri autá.

Už sme vám predstavili väčšinu výhod tohto domu – od modernej architektúry, cez jeho energetickú nenáročnosť, až po prvotriednu realizáciu a výber kvalitných materiálov. Je tu však ešte jeden nezanedbateľný „benefit“ - dom poskytuje majiteľom nádherné výhľady na okolitú krajinu. Istotne sa tu je na čo pozerať v každom ročnom období, nám sa však podarilo zrealizovať návštevu práve na jeseň. A môžeme vám povedať, bol to zážitok!


Autori štúdie: architekti Tomáš Tornyos a Jakub Sekereš


44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page