top of page

Krok za krokom

Aktualizováno: 12. 3.


Príbeh tohto domu sa začal písať v roku 2020. Tak ako to štandardne býva, stretli a zoznámili sme sa s investorom, pozreli sme si jeho pozemok, prešli sme si možnosti, variácie... V rámci Architektonickej štúdie vznikol dom „na papieri“ alebo presnejšie povedané „v počítači“. Rozhodlo sa o jeho veľkosti, o tom, z akého bude materiálu, čím sa bude vykurovať, čím sa zastreší... Potom nasledovala príprava projektu pre stavebné povolenie a chvíľu trvalo, kým celý ten „kolotoč“ dospel k úspešnému záveru. Následne sa začalo so stavbou domu a neskôr s riešením interiéru. Všetko pekne postupne – krok za krokom.


Vizualizácie


Investor od začiatku vedel, že chce dom z dreva; že chce, aby bol energeticky čo najsebestačnejší a že chce pasívny dom – a preto si vybral nás. Ako stavebný materiál bol zvolený CLT panel, čo je materiál ideálny na stavbu nízkouhlíkového a pasívneho štandardu. Dom je unikátny svojou energetickou (ne)náročnosťou, je funkčný a využíva najmodernejšie technológie v jednoduchých kombináciách a neprekombinovane. Majiteľ nemal predstavu ako má dom vyzerať, tak sme hľadali čo najvhodnejšiu formu, ktorá uspokojí všetky požiadavky. Mal však vysoké nároky na moderný vzhľad domu, a tak vo finále vznikla stavba, ktorá možno pôsobí na prvý pohľad jednoducho, ale zároveň moderne, „čisto“ a „premyslene“ a veľmi dobre zapadá do prostredia. A o čo išlo investorom v prvom rade – vznikla stavba, ktorá je ekologická. Zvonku sú steny „chránené“ dreveným obkladom. Zvnútra sú ponechané ako pohľadový CLT panel a z veľkej časti je v interiéri zachovaná prirodzená textúra dreva. Rodinný dom má šikmú pultovú strechu nad obývačkou a kuchyňou, ktorá dovoľuje vytvoriť zaujímavý vysoký vzdušný priestor v najpoužívanejšej – dennej zóne. Nad zvyškom domu je plochá strecha. Obe strechy sú tzv. "zelené" s trávnatým porastom. K domu patrí aj garáž s prístreškom, tie však nie sú s domom stavebne spojené. Vďaka nim je pri rodinnom dome možné pohodlne zaparkovať tri autá.


Priebeh stavby


Keďže ide o pasívny dom, zvolili sme orientáciu miestností smerom na juh, a to aj napriek tomu, že to znamenalo „vyšikmenie“ domu na pozemku. Táto „hra so šikminami“ nakoniec zabezpečila domu zaujímavý výraz a šikmá strecha celú túto „hru“ len doladila.

Ohrev teplej vody zabezpečuje rekuperačná jednotka, ktorá zároveň zabezpečuje výmenu vzduchu. Vykurovanie je tu riešené priamovýhrevným elektrickým podlahovým kúrením, ktoré je realizačne a prevádzkovo jednoduché. Vďaka mimoriadne nízkej potrebe energie sme mohli zaradiť dom s takto riešeným vykurovaním do kategórie A0.

 

Hotový dom


Žijeme v rýchlej dobe, kedy chceme mať všetko hneď alebo aspoň čo najrýchlejšie. Preto veľa ľudí volí namiesto stavby domu rýchlejšiu cestu k hotovému bytu. Alebo tí, čo stavajú, riešia stavbu domu lacnejšími variantmi, aby ich mali postavené skôr či za menej peňazí. Vedie však takáto cesta vždy k úspechu? Naši investori si našli svoju vlastnú cestu k hotovému domu. Od myšlienky k realizácii im to trvalo tri roky. Dnes sú v dome už dokonale zabývaní. Jasné, že ešte nie ej všetko na 100% hotové, ale všetko prichádza postupne a domáci majú z toho o to väčšiu radosť. Postupnými krokmi sa priblížili k svojmu snu o vlastnom (a ešte k tomu aj ekologickom) bývaní. Nechceli mať všetko naraz, ale trpezlivo si budujú svoj domov. Krok za krokom. Došetrím → kúpim → teším sa. 😊

Ako povedal Earl Nightingale: „Nikdy sa nevzdávaj svojho sna len preto, že by stálo veľa času ho uskutočniť. Ten čas aj tak uplynie.“


Interiér


Na záver už len pár viet o tomto dome:

Je to technologicky vyspelý, ale zároveň jednoduchý dom. Dom, pri ktorom sa podarilo dokonale skĺbiť dizajn a funkcionalitu. Dom, v ktorom je tak príjemne, že v ňom chcete ostať... no ak sa z neho predsa len rozhodnete odísť, máte to na skok nielen do lesa, ale aj do mesta.


Realizácia stavby: HolzHaus, s.r.o.

Fotografie: Mgr. art. Soňa Sadloňová, archív majiteľa, Ing. arch. Tomáš Tornyos

44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page