top of page

IDEME → DO RAKÚSKA

Trend bývania v prihraničných oblastiach Rakúska je dnes veľmi rozšírený. Možnosť kúpy možno o čosi lacnejšieho pozemku či jednoducho iný životný štandard na rakúskej strane využilo už mnoho Slovákov a medzi nimi aj naši klienti, ktorí našli svoj domov na polke trasy medzi Bratislavou a Viedňou.


Slováci, ktorí si pre svoje bývanie vybrali rakúsku dedinku Haslau-Maria Ellend, boli pre nás skvelými klientmi a dúfame, že naša vzájomná spolupráca sa pretavila aj do ich domu. Ide o murovaný rodinný dom s jedným nadzemným podlažím. Prízemie tvorí predsieň, technická miestnosť, kúpeľňa, izba a nachádza sa tu aj spojená obývacia izba s kuchyňou a čítacím kútikom. Na poschodí je umiestnená chodba, z ktorej je prístup do dvoch miestností. Na tomto poschodí sa nachádza aj šatník, spálňa, kúpeľňa a samostatné WC. Strecha domu je šikmá sedlová a nad predsieňou, hosťovskou izbou a dvojgarážou plochá. Tepelné straty domu kryje splitové tepelné čerpadlo a časť tepelných strát pokrýva aj vykurovanie pomocou krbu. Vykurovanie je doplnené riadeným vetraním s rekuperáciou. Majitelia v budúcnosti rátajú aj s inštaláciou fotovoltických panelov, a preto k tomu bola vykonaná aj potrebná predpríprava.

Čo robí tento dom výnimočným, je predovšetkým veľkorozmerné osemmetrové okno bez zabudovaných nosných prvkov. Toto okno bolo výzvou nielen pre statika, ale aj pre realizačnú firmu (MIFIM) a aj pre „oknárov“. Bola to však jedna zo základných požiadaviek investora – mať z obývačky temer neprerušený kontakt s vonkajšou terasou. Podarilo sa! Ten zážitok z otvoreného priestoru, ktorý toto okno poskytuje, je na nezaplatenie.

Pri tomto dome sme robili aj návrhy interiérov. Nahliadnite do našich návrhov spálne, kúpeľne, chodby či detskej izby.


Autorka štúdie: architektka Mirka Tornyosová








18 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page