top of page

Dom z konopného betónu

Náš ďalší projekt, pri ktorom sa snažíme o čo najmenšie zaťaženie životného prostredia, je rodinný dom v Ľubietovej. Ekologickosť tohto bývania spočíva v osadení domu do južného svahu, v kompaktnom tvare a najmä v použití drevenej konštrukcie a konopného betónu.


KONOPNÝ BETÓN = spojenie technického konope + vody + vápna obohateného o minerálne zložky = vynikajúci prírodne netoxický izolačný materiál so zápornou uhlíkovou stopou

Z konope ostane po oddelení vlákna drevitá stonka, nazývaná pazderie. Práve „pazderie“ sa používa ako izolant do stavebných zmesí. Konopné pazderie obsahuje kysličník kremičitý, ktorý po zmiešaní s vápnom zmineralizuje, dom tak postupom času stvrdne na kameň. Počas tohto procesu dochádza k pohlcovaniu oxidu uhličitého zo vzduchu, čím konopný betón prispieva k jeho znižovaniu.

Čo sa týka rýchlosti výstavby takéhoto domu, zo skúseností nášho klienta môžeme povedať, že je asi porovnateľná s murovanou stavbou. Ak to však porovnáte so stavbou domu z CLT panelov, je to určite pomalšie. Dom je možné postaviť aj z hotových konopných tvárnic, naši klienti si však vybrali možnosť utláčania čerstvej zmesi. Najprv musia majstri vytvoriť drevenú konštrukciu, do ktorej sa zmes nasype a jemne utlačí kladivkom alebo hrabličkami. Už po dvanástich hodinách je betón suchý a debnenie je možné odstrániť. Suchý však neznamená stvrdnutý, samotné tvrdnutie je následný niekoľkomesačný proces. Keďže konopný betón je ľahší ako ten klasický, aj požiadavky na pevnosť debnenia sú menšie. Otvory pre elektrinu, vodu a pod. sa umiestňujú už do nosnej konštrukcie počas výstavby.

Stavba z konopného betónu dokáže „dýchať“, vďaka čomu sa tu netvoria plesne. Okrem tepelných má konopný betón aj vynikajúce zvukovo – izolačné vlastnosti. Domy z konopného betónu sa radia k nízkoenergetickým. Stena dokáže naakumulovať viac tepla ako napríklad stena z pálenej tehly a dokáže ho aj dobre odovzdať. Ďalej dokáže absorbovať prebytočnú vlhkosť a pri nedostatku vlhkosti ju uvoľňuje naspäť. Vďaka tomu je v dome príjemná klíma, ktorá má pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Klienti z Ľubietovej sa rozhodli, že hotové konopné steny nenechajú priznané, hoci aj takto je to pekné, ale kvôli ochrane materiálu zvonku použijú vápennú omietku a zvnútra hlinenú. Ešte pripomenieme, že tento materiál je odolný voči škodcom, voči ohňu a je recyklovateľný.

Čo sa týka ceny – oproti bežnému murovanému domu – z praxe našich klientov – je to o čosi viac. Oproti domu z CLT panelov zase menej. A prečo sa naši stavitelia rozhodli práve pre dom z konopného betónu? Nuž, vraj na to išli vylučovacou metódou. Určite vedeli, že chcú ekologický variant domu, tak zvažovali slamu, drevo, CLT... a jednoducho sa im najviac pozdával konopný betón. Cenu domu si dokázali ešte omnoho znížiť, pretože si väčšinu vecí robia svojpomocne. Aj konopný betón si miešajú sami, hoci „recept“ - teda pomer zmesí, ktoré tento betón obsahuje, ani sami presne nevedia, je to tajomstvo predávajúceho. Je veľká škoda, že sa konopné pazderie nevyrába na Slovensku, aj klienti si ho dali doviezť z Francúzska.


V našej snahe o zdravé a ekologické bývanie, sme sa pri tomto projekte po prvýkrát dostali ku konopnému betónu. Keďže je to prírodný materiál, plne zodpovedá našej filozofii o ekologickom bývaní. Určite sa nebojte toho, že ide o neoverenú stavebnú novinku. Konopný betón je v zahraničí bežne využívaný „ľuďmi s ekologickým cítením“ a je to overený materiál. Určite ho budeme ďalej odporúčať ako jednu z možností EKO výstavby a EKO bývania.

Na záver by sme chceli zdôrazniť, že všetky informácie o konkrétnej stavbe v Ľubietovej sa nedajú považovať za úplne odborné. Ako tvrdia sami naši klienti, tento ich dom je jeden veľký experiment. Keďže majiteľ je tesár, veľa vecí si sám „vydumal“, pospájal viaceré stavebné techniky, materiály a či to bude všetko spolu dobre fungovať, uvidí až s odstupom času. My sme však presvedčení, že všetky jeho nápady a kombinácie určite dobre „vypália“ a že to onedlho bude jeden úžasný EKO domček, ktorý urobí šťastnou celú rodinu.


Autorka štúdie: architektka Mirka Tornyosová

204 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page